Arkisto – vanhempia asioita

Sukukokouksen 2016 jälkeen

Sairasten sukukokous 30.7.2016 Savonlinnan Hiukkajoella oli hienosti onnistunut. Kymmenittäin sukumme jäseniä oli koolla ja rosvopaisti lisukkeineen maistui mainiolta!

Kokouksessa huomioitiin uudet kunniajäsenet Väinö Sairanen Savonlinnasta ja Mikko Sairanen Kuopiosta. Molemmat ovat sukuseuran entisiä puheenjohtajia.

Sukukokouksen yhteydessä saatiin käsiin monivuotisen työn hedelmä: Sairanen – suku Savo-Karjalasta -sukukirja. Suurkiitos kaikille kirjan syntyyn myötävaikuttaneille, etenkin kirjatoimikunnalle!

Sukuseuran uudeksi puheenjohtajaksi kolmivuotiskaudeksi 2016 – 2019 valittiin Mikko Sairanen Savonlinnasta (Kerimäki).

Sukukokouksen 2013 jälkeen

Sairasten sukuseuran sukuseuran vuosikokous pidettiin 10.8. 2013 Punkaharjun Hiukkajoella.

Kokouksen päätöksiä seuraavalle kolmivuotiskaudelle 2013 – 2016:

  • Jäsenmaksut pysyvät samoina: sukuseuran vuosittainen jäsenmaksu 10 € ja ainaisjäsenmaksu 100 €.
  • Sukuseuran säännöt päivittyvät, uudet säännöt on päivitetty näille sivuille.
  • Sukuseuran puheenjohtajaksi valittiin  sukuseuran pitkäaikainen sihteeri Sari Suurinkeroinen. Sen lisäksi valittiin neljä hallituksen jäsentä: Sanna Henttonen Lahdesta, Mikko Sairanen Kerimäeltä, Pekka Sairanen Luumäeltä ja Raija Sairanen Helsingistä.

Sukunimien Saira ja Sairanen alkuperä

Ensimmäiset merkinnät sukunimestä Sairanen löytyvät keskiajalta. Sairanen on alkujaan itäsuomalainen sukunimi. Nimestä on useita johdannaisia, joilla on omat maantieteelliset esiintymisalueensa.

1500-luvulta olevissa dokumenteissa on mainintoja Sairasista mm. seuraavilta paikkakunnilta: Jääski, Kuopio, Mikkeli, Rantasalmi, Räisälä, Sääminki ja Taipalsaari.

Ensimmäisiä havaintoja nimistä Saira, Sairalainen, Sairainen ja Sairanen löytyy keskiajalta, 1500-luvun lopulta Taipalsaaren Sairalassa. Maantieteellisesti Saira sijoittuu sukunimenä Lappeen-Viipurin tienoille. Sairanen on tavallinen Itä-Suomessa, Sairio tuttu eteläisessä Hämeessä ja Uudellamaalla.

Nimen juuret löytyvät germaaniselta taholta, esim. vanhasta alasaksalaisesta miehennimestä Sairicho, jota Saxen on 1905 Vehmaan Saarikkalan kylän nimen selitykseksi.

Muita johdannaisia sukunimestä Sairanen ovat:
Sairinen, Sairainen, Saira, Sairi, Sairo, Sairiala, Sairila, Sairain, Sahrain, Sayrain, Sijrain.